Barcelona informatie


BARCELONA heeft u veel te bieden !

Op deze pagina vindt u achtergrond informatie over Barcelona. Zie ook onze fotopresentatie in FOTO GALLERY.
 
Barcelona is de tweede stad van Spanje en de hoofdstad van de provincie Catalonië met ruim 1,6 miljoen inwoners. Barcelona ligt in het noorden van Spanje aan de Middellandse Zee . Op 160 km afstand bevinden zich de Pyreneeën, in de winter een populair skigebied. Kortom een zeer veelzijdig gebied, op slechts 2 uur vliegen van Nederland.

Barcelona is rijk aan cultuur en geschiedenis. Zoals bijvoorbeeld de sfeervolle Gotische wijk met zijn vele smalle straatjes, kerken en de kathedraal. Natuurlijk de beroemde Ramblas, om onder de platanen te flaneren en de vele living sculpturen te bewonderen. Wereldberoemd zijn de werken van Gaudi, zijn bekendste creatie is de nog niet voltooide Sagrada Familia (geplande opleverdatum 2025). Na de olympische spelen is er in Barcelona veel veranderd, het werd een moderne en multiculturele stad. Zo zijn er langs de kust vele moderne gebouwen gekomen, verrassend en opvallend.
 
Barcelona heeft een mediterraan klimaat. Dit betekent lange zomers en milde winters, met weinig extremen. Meestal beginnen in maart al de eerste dagen met temperaturen boven de 20 graden, die voortduren tot in november. De warmste maanden zijn juli en augustus, met temperaturen rond of boven de 30 graden. Door de ligging aan zee, is er meestal een aangenaam verkoelend briesje. 
 
Barcelona heeft vele stranden, hetgeen een extra dimensie aan de stad geeft. Na een drukke dag in de stad, heerlijk uitwaaien aan het strand. De stranden liggen letterlijk naast het centrum. Aan het begin van de jaren ’90, tijdens de grote stadstransformatie voor de Olympische Spelen werd de gehele kustlijn van Barcelona opnieuw aangelegd. Sindsdien is er een strand van meer dan vier kilometer lang, dat is voorzien van douches, strandwachters, bars (chiringuitos) en restaurants. Ook is er een sfeervolle jachthaven.
 
Barcelona beschikt over vele restaurants, variërend van de traditionele mediterrane keuken tot sushi en van Catalaanse haute cuisine tot de exotische keukens van Thailand en Brazilië. De goede tapasbars bevinden zich onder andere in het centrum, rondom de "Rambla de Catalunya” en de "Passeig de Gracia”. Verder is Catalonië een van de belangrijkste wijnstreken van Europa. Een andere Catalaanse specialiteit is natuurlijk de cava, de Spaanse champagne. De Catalaanse keuken is verfijnd en naturel en heeft weinig te maken met de Zuid-Spaanse traditionele keuken of die van de noordkust. Echter het is op vrijwel elke hoek van de straat mogelijk een traditionele paella te nuttigen onder het genot van een verfrissend glas sangría.
 
Barcelona is de thuisbasis van de bekende Spaanse voetbalclub FC Barcelona, oftewel "Barça”, dat zijn eigen stadion heeft: Camp Nou. Het team van FC Barcelona wordt in de Spaanse media vaak naar de clubkleuren, ‘los azulgranas’ (blauw-roden) genoemd. De tweede voetbalclub van Barcelona is Espanyol, dat in 2010 weer een eigen stadion zal hebben. Momenteel speelt de club haar thuiswedstrijden in het Olympisch Stadion dat op de berg Montjuïc ligt. 
 
De stad heeft een druk en gevarieerd nachtleven dat over de hele stad verspreid is. De Gotische wijk en El Raval, de wijken El Borne, Gràcia en Eixample staan vol met bars en discotheken. Ook zijn er enkele clubs bij het strand. Chiquere bars en trendy nachtclubs zijn vooral te vinden aan de bovenkant van de Avinguda Diagonal en de wijk "Sant Gervasi”. Ook in de omgeving van "La Rambla” vindt men genoeg bars en discotheken. Barcelona heeft een van de grootste commerciële winkelcentra van Europa, en ook ver buiten het centrum zijn veel winkelstraten te vinden. Het winkelcentrum van Barcelona is erg omvangrijk en beslaat de Gotische wijk, El Borne en het merendeel van Eixample en Gràcia. Ook verderaf gelegen wijken beschikken over een opmerkelijk groot aantal winkels.
 
Barcelona beschikt ook over een aantal grote overdekte winkelcentra. De markt met het uitgebreidste versassortiment van Europa is de Mercat de la Bouqueria, gelegen aan "La Rambla”. De openingstijden van grote winkels in het centrum van Barcelona is zes dagen per week, van 10:00 – 21:00 of 22:00. De kleinere winkels en vrijwel alle speciaalzaken sluiten meestal hun deuren van 14:00 – 16:00 / 17:00, de typisch Spaanse siësta-tijd.
 
Barcelona beschikt over de grootste haven van het Middellandse Zeegebied, een van de belangrijkste van Europa, zowel voor personen als goederenverkeer. Van hieruit vertrekken veerboten naar de Balearen en Italië. Ook heeft de stad drie havens voor privé-jachten.
 
De officiële taal van Catalonië en daarmee van Barcelona, is het Catalaans. Echter met Spaans (Castellano) kan men zich ook goed verstaanbaar maken, maar het zou wel eens kunnen voorkomen dat oudere inwoners, u beantwoorden in het Catalaans gezien het feit men zeer trots is op de eigen taal.
 
Het autoverkeer in Barcelona is zeer druk, maar door de enorme hoeveelheid verkeerslichten, wel overzichtelijk. De snelwegen rond de stad kennen, om luchtvervuiling en ongelukken te reduceren, een maximumsnelheid van 80 kilometer per uur. De wegen zijn eigenlijk de hele dag lang zeer druk en de inwoners van Barcelona staan ook niet bekend om een keurige rijstijl. Parkeren is geen probleem zolang een van de vele, betaalbare, parkeergarages gebruikt wordt. Mede door de verkeers- en parkeersituatie is Barcelona een stad met veel brommers, motors en scooters. Zeer populair is het witte fietsen plan Bicing, wit-rode fietsen, voor het forensenverkeer van de inwoners van Barcelona.
 
Barcelona beschikt over een eigen internationaal vliegveld in El Prat de Llobregat, ongeveer 15 kilometer buiten het centrum van de stad. Het vliegveld is vanuit Barcelona bereikbaar per eigen vervoer, taxi, bus en per trein met directe verbindingen naar vrijwel alle europese hoofdsteden. Andere aan Barcelona gelieerde vliegvelden zijn die van Reus en Girona op ongeveer 100 kilometer afstand van Barcelona.
 
Barcelona heeft een zeer uitgebreid netwerk van openbaar vervoer met ongeveer 130 stadsbuslijnen, 40 nachtbuslijnen, vier tramlijnen en een ondergronds metronetwerk, dat bestaat uit negen stadslijnen en zes lijnen die tot ver buiten de stad reiken . Ook heeft de stad verschillende treinstations, waarvan het grootste Estació de Sants is. Vanaf hier vertrekken treinen naar vrijwel alle steden in Spanje. Vergeet ook vooral de taxi’s niet, er zijn er zo velen, u kunt op elke hoek van de straat een taxi aanhouden. En taxi’s zijn niet duur in Barcelona, minder dan de helft wat het in Nederland zou kosten.
 
Barcelona maakt deel uit van de EU dus er wordt er gewoon met de Euro betaald.